Het belang van Medisch Team Kuijt

volkskrant_logo

JOHANNESBURG – Dirk Kuijt (29) speelde zaterdag 20 juni 2010 in Durban tegen Japan zijn 65ste wedstrijd van dit seizoen. Dat is een statistiek die je even op je moet laten inwerken. Het is namelijk bijna een dubbele voetbalcompetitie. Om precies te zijn: dat zijn 5288 speelminuten.

omhelzing_dirk_kuijtWie daarbij bedenkt dat hij vrijwel nooit geblesseerd is en van zijn coaches bij zijn club Liverpool en bij Oranje vrijwel standaard een basisplaats krijgt toebedeeld, kan niet anders dan daar een enorm respect voor hebben. Dat continu presteren op het hoogste niveau, onder de grootste druk, vereist discipline en een goede verzorging. Dus heeft de international zich omringd met een gezelschap specialisten dat je zou kunnen typeren als Medisch Team Kuijt.
Dat team wordt aangevoerd door magnetiseur Henk de Gier, die zich al jaren een goede vriend van de aanvaller mag noemen. Fysiotherapeut Leo Echteld, haptonoom Peter van den Beld en orthomanueel therapeut Jan Jan de Bruijne staan hem eveneens bij. Let wel: dat zijn de specialisten naast die van zijn Engelse werkgever en het Nederlands elftal.
In de loop der jaren heb ik me ontwikkeld als speler en ben ik gaan beseffen wat erbij komt kijken om topprestaties te leveren, verklaart Kuijt de samenstelling van het team dat hem begeleidt.

Een kring van mensen
Het begon met een fysiotherapeut en via hem ben ik in contact gekomen met andere mensen. Zo heb ik mijn lichaam beter leren kennen en heb ik een kring van mensen verzameld bij wie ik me prettig voel…

Met haptonoom Van den Beld is het contact onregelmatiger. Het ligt er een beetje aan. Zes, zeven keer per jaar komt hij naar Engeland om met me te praten. We hebben veel belangrijke wedstrijden en dan is het fijn als je zo iemand kunt raadplegen.

Vertrouwensband
Met fysiotherapeut Echteld gaat het contact langer terug. Ik ken Leo al vanaf mijn periode bij FC Utrecht. Hij heeft me ook enorm geholpen mijn lichaam nog sterker te maken dat het al is. Natuurlijk heeft Liverpool ook fysio’s, maar soms zijn er wel eens dingen waarbij ik denk: nu kan ik hem wel gebruiken.
Met Leo heb ik een vertrouwensband. Hij kent mij al meer dan tien jaar, dus hij kent precies alle goede en zwakke plekken van mijn lichaam. Op het moment dat ik een probleem heb, weet hij al wat er aan de hand is, nog voordat hij me heeft behandeld.
En dan is er dus ook nog orthomanueel therapeut De Bruijne. Hij is door Kuijt liefdevol tot Jan Jan de hamerman gedoopt, vanwege zijn behandelmethode met een hamertje. Omdat je tijdens een seizoen heel veel schoppen krijgt, kan je fysieke gestel wel eens scheef staan.
Een, twee keer per jaar zet hij alles weer goed. Dat is nodig, want als je enkel niet goed staat, gaan je andere spieren daarop reageren. Dan is het fijn als er iemand is die je hele lichaam in het gareel kan brengen, zodat al je spierfuncties volledig kunnen werken. Samen zorgen alle specialisten ervoor dat Kuijt achteloos kan laten vallen dat hij in vier seizoenen voor Liverpool pakweg 200 wedstrijden heeft gespeeld.

Nog steeds topfit
En ik voel me nog steeds topfit. Dat komt ook doordat ik op de goede momenten mijn rust pak. Voor het WK heb ik acht dagen vrij gehad. Daarin heb ik mijn hoofd kunnen vrijmaken en me kunnen opladen voor een fantastisch mooi toernooi.

Reacties zijn gesloten.